Europese speelgoedmakers stellen "onveilig" speelgoed bij webwinkel Temu aan de kaak

23 februari 2024
in Nieuws

De Europese speelgoedindustrie stelt de kwaliteit van speelgoed verkocht op de Chinese webwinkel Temu aan de kaak. Toy Industries of Europe (TIE) kocht 19 stuks speelgoed, waarvan geen enkel volledig in regel was met de EU-regels. Bovendien was er bij 18 van de 19 sprake van een "reëel veiligheidsrisico", zegt de belangenorganisatie.

Eind 2023 kocht de sectorfederatie het speelgoed na toenemende zorgen bij de leden. Het speelgoed werd naar een geaccrediteerd labo gestuurd voor onderzoek. De bevindingen zijn "zorgwekkend".

Omdat geen enkel artikel conform de Europese regels is, mochten ze volgens TIE überhaupt nooit verkocht worden in de EU. Op één stuk speelgoed na, voldeden de artikelen niet aan veiligheidsnorm EN 71-1 en/of EN 71-3.

Rammelaar met scherpe kanten

"En dus is er een significant risico voor kinderen", klinkt het. Ermee spelen kan volgens TIE gevaar opleveren. "Er zijn risico's zoals snijden, opstopping, verstikking, wurging, prikken en chemisch gevaar."

Zo is er sprake van een rammelaar voor baby's met scherpe kanten aan de metalen belletjes waaraan een kind zich kan snijden, en met kleine onderdelen die verstikking kunnen veroorzaken en uitsteeksels die tot opstopping kunnen leiden.

 

Volgens TIE liet Temu desgevraagd weten dat ze actie ondernomen hebben zodat de items in kwestie niet langer beschikbaar zijn. De sectorkoepel juicht de ingreep toe, maar voegt eraan toe dat voor elk vastgesteld onveilig item, er nog talloze andere zijn die wel bij de consument kunnen raken.

Een Temu-woordvoerster laat weten dat een intern onderzoek opgestart werd, waarna de items offline gingen. "Productveiligheid is voor ons van groot belang. We hebben het toezicht op deze productcategorie en de bijhorende regels aangescherpt."

Laatst aangepast op vrijdag, 23 februari 2024 22:25
Meer in deze categorie: