Kruip zelf in de volgwagen van de Tour

11 juli 2023

Ben jij ook nog steeds een beetje boos omdat Jonas Vingegaard op weg naar San Sebastian niet eventjes op kop heeft gereden voor Wout van Aert? Dan hebben we goed nieuws. Met de twee gloednieuwe wielergames Tour de France 2023 en Pro Cycling Manager 2023 zit jij in de ploegwagen en neem jij de beslissingen die zullen bepalen wie er als eerste over de streep rijdt.

Wielrennen is hot. In België is dat natuurlijk nooit anders geweest, maar spectaculaire renners als Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel zorgen ervoor dat de interesse voor de wielersport opnieuw sterk aantrekt. De Netflix-reeks Tour de France Unchained, die in juni gelanceerd werd, doet daar nog eens een schepje bovenop en maakt de sport hapklaar voor een heel breed en internationaal publiek.

Twee zeer verschillende games

Deze positieve flow is ook goed nieuws voor de twee bekende wielergamereeksen Tour de France en Pro Cycling Manager, die hun doelpubliek zo ook zien verbreden. Maar waarom maakt eenzelfde uitgever dan twee verschillende games? Wel omdat beide games een compleet andere beleving aanbieden en bijgevolg ook een ander publiek aanspreken.

PCM

Pro Cycling Manager 2023 een echt managementspel, gebaseerd op statistieken. Je staat daarbij  aan het hoofd van een bestaand Pro Tour team, of je stelt zelf een nieuw sterrenteam samen. Op macroniveau zorg je voor sponsorcontracten, trainingsschema’s, hoogtestages, materiaalbeheer, en ga je op zoek naar nieuw en jong talent. Ook selecteer je per wedstrijd op de kalender de meest geschikte renners uit jouw kern.

Beslissingen in de race

Die wedstrijden kan je vervolgens ook op microniveau gaan managen. Je bepaalt wie het kopwerk doet, wie er wanneer aanvalt, wanneer er bidons gehaald worden, en wie de sprint inzet. Het is een spel waarin je alles rustig overschouwt – je hebt daarvoor zelfs een pauzeknop – waarna je je beslissingen neemt. Dat het er grafisch misschien allemaal niet spectaculair uitziet, is daarbij geen domper op het spelplezier.

Verslavende game

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er – los van de geüpdatete kalender en teams - niet zo gek veel veranderd is in de 2023-editie. Maar voor de echte wielerliefhebber is dit gewoon een steengoede en verslavende game. Want hoe vaak hebben we onszelf al horen denken ‘nog één etappe’… waarna onze sprinter op een tweede plaats strandt in de massasprint, en we vervolgens meteen revanche willen nemen in de daaropvolgende bergrit. 

Voel de snelheid

In Tour de France Unchained op Netflix zie je regelmatig beelden van camera’s onder het zadel van de renners. Dat is ook het gevoel dat Tour de France 2023 je geeft. Waarbij je bij pc-game PCM meestal het helikopterperspectief gebruikt, zit je bij consolegame TDF echt in het midden van het peloton, waar je de snelheid en de chaos van de wedstrijd echt aanvoelt. Het spel doet dan ook denken aan een racegame. Maar waar je met een F1-spel voluit kan blijven gaan (zolang er brandstof in de tank is), moet je hier slimmer zijn en recuperatiemomenten inbouwen.

Oefenen om te kunnen winnen

TDF 2023 is dan ook geen makkelijke game. Je moet allereerst goed sturen, rekening houden met de wind, met je energieniveaus, met de juiste ploegaanpak… Een foutje of onoplettendheid bij een van deze aspecten kan ervoor zorgen dat je hopeloos achterop geraakt, en dat de overwinning vliegen is. De tutorial aan het begin het spel is dus echt wel een must. Anders zijn frustratie en snel afhaken verzekerd. Dat is dan ook het grote nadeel van deze game. Het duurt even voor je het onder de knie hebt en meestrijdt voor de prijzen. Desalniettemin weet TDF 2023 je wel mee te nemen in de sfeer van het peloton en de Tour de France. Maar wij haalden toch meer spelplezier uit Pro Cycling Manager 2023.

https://pro-cycling-manager.com

Laatst aangepast op dinsdag, 11 juli 2023 10:14
Meer in deze categorie: