Thuis opgesloten met de kinderen tijdens de lockdown? Speel de stress weg!

04 mei 2020
in Events

Fisher-Price, het toonaangevende speelgoedmerk voor baby's en kleuters, publiceert vandaag zijn nieuwe rapport over de positieve effecten van spelen met kinderen voor ouders, grootouders en verzorgers. De studie werd gevoerd in samenwerking met Jacqueline Harding (MA 'Certificate in Education' SFHEA), wetenschappelijk hoofdmedewerker aan Middlesex University en internationaal expert in de ontwikkeling en neurofysiologie van kinderen.

Voor het rapport 'Speeltijd voor iedereen' nam dr. Harding als eerste academisch bewijs onder de loep voor de mogelijke impact van interacties tussen ouders/verzorgers en kleine kinderen tijdens het spelen met objecten. Ze analyseerde daarbij meer dan honderd verschillende studies uit verschillende overlappende academische domeinen.

Vandaag bestaat er al flink wat documentatie over de voordelen van spelen voor kinderen, maar over de positieve effecten voor volwassenen is maar weinig bekend. Deze kwestie wordt nu in het nieuwe rapport behandeld. Dr. Harding legde verschillende studies naast elkaar en toetste die af aan haar nieuwe theorie van 'Speelse triangulatie' (zie technische nota's onderaan).

Het bewijs toont aan dat spelen stress kan verminderen, een gevoel van welzijn kan stimuleren, de mentale weerstand een boost kan geven en zelfs het immuunsysteem kan versterken. Lachen tijdens het spelen met de kinderen bijvoorbeeld kan hetzelfde effect hebben als fitnessen. In één studie die dr. Harding aanhaalt in haar rapport, stellen dokters 'vrolijk lachen' gelijk aan 'intern joggen'. Het kan de bloeddruk en het stressniveau namelijk doen dalen en het immuunsysteem een boost geven, zoals het geval is bij matig sporten.

In haar rapport bekijkt dr. Harding ook hoe het schadelijke hormoon cortisol in de hersenen vrijkomt bij constante stress, en hoe spelen met kinderen helpt om dit tegen te gaan door een slim tegengif te produceren. Volgens haar is het een cyclus: ouders en verzorgers die tijdens de coronacrisis blootgesteld worden aan meer stress, kunnen voorkomen dat de positieve band met hun kinderen achteruitgaat door vaak genoeg op een harmonieuze manier met hen samen te spelen. Vandaag is dit des te belangrijker, nu contact tussen kinderen door de crisis niet mogelijk is.

Dr. Harding zegt: “We weten dat dit een uiterst stressvolle situatie is voor ouders, die meer hooi dan ooit op hun vork moeten nemen. Uit het rapport blijkt dat speeltijd een tegengif voor stress kan zijn en talloze voordelen voor volwassenen en voor kinderen kan hebben. Blijf spelen met je kinderen op de manier die je het leukste vindt, want de voordelen kunnen zich wel eens levenslang laten voelen. En het is niet alleen goed voor de kinderen, maar ook voor jou. Iedereen wint erbij dus.”

De bevindingen zouden aanvankelijk pas later dit jaar worden bekendgemaakt, in het kader van Fisher-Prices internationale campagne 'Let’s Be Kids'. Die laat ouders opnieuw even kind zijn en de geneugten van het spelen herontdekken. Maar uiteindelijk werd beslist om ze vroeger te publiceren om ouders in de huidige COVID-19-situatie een hart onder de riem te steken door hen wetenschappelijk inzicht te verschaffen in de sociale, psychologische en fysieke voordelen van spelen met de kinderen.

www.mattel.be

Laatst aangepast op vrijdag, 08 mei 2020 13:12
Meer in deze categorie: