Maart jeugdboekenmaand? Niet voor 14% van alle kinderen in Vlaanderen.

12 maart 2024
in Nieuws

Maart is traditioneel de jeugdboekenmaand. Lezen, voorgelezen worden en toegang hebben tot boeken zijn hefbomen die kansen creëren voor kinderen en zeker voor kinderen die opgroeien in kansarmoede. Lezen en voorgelezen worden zijn belangrijk voor de taalontwikkeling. Taalvaardigheid opent deuren naar een betere toekomst in een maatschappij waar geletterdheid een sleutelcompetentie is.

Toch, heeft niet elk kind het geluk om toegang te hebben tot leesboeken, denk maar aan kinderen die in kansarmoede leven
In 20 jaar tijd is het aantal jonge kinderen dat opgroeit in armoede meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Agentschap Opgroeien.

Concreet betekent dit dat in Vlaanderen 14% van de kinderen in armoede leeft. (bron netwerk tegen armoede)

De Kringwinkel ViTeS zamelt in de strijd tegen kinderarmoede de hele maand maart kinder- en jeugdboeken in. OCMW’s, huizen van het kind, scholen uit kansarme buurten en andere partners van ViTeS in armoedebestrijding, zorgen dat de ingezamelde boeken terecht komen bij gezinnen die het moeilijker hebben.” zegt Ingrid De Roo, woordvoerder van ViTeS. “We beseffen echt wel dat we daarmee het probleem van kinderarmoede niet oplossen maar elk klein gebaar kan een betekenisvolle impact hebben op een groter geheel” vult Ingrid aan. ViTeS organiseert de actie voor het tweede jaar op rij. “De vele positieve reacties vorig jaar en de steun die we uit verschillende hoeken krijgen maken dat we de actie herhalen” klinkt het bij ViTeS.

 

Waarom een inzamelactie? De Kringwinkel heeft toch boeken waarom verdeelt ze die niet? “ De kringwinkel is op de eerste plaats een sociaal tewerkstellingsinitiatief. We geven werk en opleiding aan mensen die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt.” legt Luc Daelemans, directeur van ViTeS uit. “Door de verkoop in onze winkels kunnen we blijven werk bieden aan mensen die het wat moeilijker hebben. Zonder een constante toestroom van goederen is er geen Kringwinkel meer.” vult Daelemans aan. Zonder extra inzameling van boeken moet de Kringwinkel kiezen tussen de ondersteuning van kansarme gezinnen of de eigen werking. Dit is een keuze die ViTeS niet wil maken.

Kringwinkel ViTeS doet dan ook een warme oproep naar iedereen die nog uitgelezen kinder- of jeugdboeken heeft. “Breng je boeken naar een geefpunt van de kringwinkel ViTeS of laat ze gratis ophalen bij jou thuis. Ontwikkelen van een leescultuur maakt kinderen sterker, zorgt er mee voor dat ze meer kansen hebben. Dit willen we voor alle kinderen, daar doen we het voor.” besluit Ingrid.

Laatst aangepast op dinsdag, 12 maart 2024 23:17
Meer in deze categorie: