Corona-effect blijft aanhouden: bijna 3 op de 10 Belgen (29,3%) spelen ook vandaag nog vaker gezelschapsspelletjes

25 oktober 2022
in Trends

Spellenspecialist Asmodee België tipt griezelige gezelschapsspellen voor de herfstvakantie, waaronder ‘Toys & Games of the Year’-winnaar Spokenchaos.

Asmodee België, ontwikkelaar en verdeler van gezelschapsspellen, onderzocht het gezelschapsspelgedrag van de Belgen. Daaruit blijkt dat de helft van de ondervraagden (48,6%) minstens enkele keren per maand speelt, terwijl er bij bijna 5,3% van de Belgen zelfs dagelijks een gezelschapsspel wordt bovengehaald. Er speelt ook vandaag nog een corona-effect. Zo geeft bijna 3 op de 10 Belgen aan vaker een spel te spelen dan voor de pandemie. “Zelfs met alle alternatieven op het vlak van vrijetijdsbesteding die we kennen, worden gezelschapsspelletjes ook vandaag nog vaker gespeeld. De reden: spelen brengt mensen samen. Het is de perfecte quality time”, aldus Bert De Smet, directeur van Asmodee België.

Het ideale moment om te spelen, komt er met de herfst in het vooruitzicht weer aan. Daarom tipt Asmodee België een aantal griezelige gezelschapspellen voor de herfstvakantie, waaronder Spokenchaos, recent verkozen tot winnaar van ‘Toys & Games of the Year’. Alle spellen ontdekken kan perfect tijdens het allereerste Spellenspektakel in België, op 22 en 23 oktober in Gent. Speel jij ook nog vaker gezelschapsspelletjes dan voor de pandemie? Je bent niet alleen. Terwijl bijna de helft tijdens de corona-lockdowns vaker speelde dan ervoor, doet vandaag nog steeds 3 op de 10 Belgen dit. Over het algemeen komt bij bijna 8 op 10 Belgen (77,3%) regelmatig een spel op tafel: bijna 1 op 4 Belgen (23,3%) speelt minstens één keer week een gezelschapsspel, 1 op 4 (25,3%) speelt maandelijks tot enkele keren per maand en 28,7% speelt tot enkele keren per jaar. Slechts 3,6% geeft aan nooit een gezelschapsspel te spelen. “Hoewel er terug tal van alternatieven zijn om je vrije tijd door te brengen, zien we dat Belgen opnieuw meer gezelschapsspelletjes spelen. De corona-lockdowns hebben onsgeleerd hoe fijn het is om samen te spelen. Om het even waar of met wie je bent, gezelschapsspelletjes zorgen voor een fijn ontspanningsmoment, een instant portie happiness en quality time”, vertelt Bert De Smet, directeur van Asmodee België.

Het onderzoek bevestigt dit. Maar liefst 78% van de Belgen is akkoord met de stelling dat gezelschapsspelletjes spelen de band tussen gezinnen en vriendengroepen versterkt. Op de vraag waarom Belgen graag gezelschapsspellen spelen, staat ‘gezellig samen zijn met gezin/vrienden’ met 58% van de antwoorden op plaats 1:

TOP 5: WAAROM SPELEN BELGEN GEZELSCHAPSSPELLEN?

1. Gezellig samenzijn met het gezin / vrienden (58,3%)

2. Het is de ideale ontspanning / het helpt me te ontstressen (32,1%)

3. Om mijn kinderen bezig te houden (31,8%)

4. Om eens iets anders te doen dan schermkijken (24,3%)

5. Mijn kinderen leren ervan bij (20,8%)

Bord- en kaartspellen blijken de favoriete spelletjes onder de Belgen. Het liefst van al spelen we samen met vrienden (47% plaatst hen in de top 3 van favoriete spelgenoten), onze kinderen(46%) of onze partner (45%). Herfstige dagen vragen om griezelige gezelschapsspellen 50% van de Belgen speelt het liefst gezelschapsspellen op een regenachtige dag, 46% op koudere dagen. Geen beter moment dus dan de herfstvakantie om enkele nieuwe spelletjes uit te testen

Spokenchaos

Stiekem gluren door het sleutelgat wordt bij Spokenchaos beloond. Tijdens dit spannende familiespel probeer je als kleine geest te ontsnappen uit het hotel. Verschuil je achter meubels en zorg ervoor dat je niet gezien wordt, want dan keer je onherroepelijk terug naar je startpositie. Hoe groter de geesten, hoe moeilijker ze te verbergen zijn, maar hoe meer punten ze aan het einde van het spel waard zijn.Nog een extra reden om Spokenchoas uit te testen: het spel werd dit jaar uitgeroepen tot ‘Toys & Games of the Year’ in de categorie Strategische Spellen. Een onafhankelijke jury van Franse en Nederlandstalige journalisten en speelgoeddistributieprofessionals verkoos Spokenchaos tot unanieme winnaar.

Vanaf 8 jaar | 2 tot 4 spelers

Zombie Kidz Evolutie

Zombies vallen de school binnen! Iedereen moet samenwerken om de kwaadaardige wezens te verjagen. Maar let op, want hoe meer je speelt, hoe meer het spel transformeert. Als een missie geslaagd is, verdien je stickers. Mysterie-enveloppen verrijken het spel en helden kunnen extra krachten krijgen.

Vanaf 7 jaar | 2-4 spelers

Ticket to Ride Spookstad

Spookstad is de snel en makkelijk te leren variant van Ticket to Ride, een ideale introductie voor jongere spelers. Tijdens deze gruweleditie van het klassieke Ticket to Ride spel kunnen zowel jong als oud verschillende gruweltocht-bonuskaarten verzamelen, hun routes claimen op de map en proberen verschillende locaties te bezoeken waarvan je haar rechtop gaat staan. ‘Klop, klop... Trick or treat!’ Durf jij het aan?

Vanaf 6 jaar| 2-4 spelers

Oh My Brain

Terwijl je rustig marshmallows roostert aan het vuur trachten de Zombiedieren je te bijten. In Oh My Brain probeer je om sneller dan je tegenstanders van je kaarten af te raken. Leg kaarten af uit je hand en uit je kerkhof om niet opgegeten te worden. Oh My Brain is een fun en tactisch spel voor de hele familie, maar ook ideaal met vrienden tijdens het aperitief.

Vanaf 8+ | 2-5 spelers

Harry Potter Stupefy/ Paralitis

Welkom in Zweinstein. Trek je tovenaarskleed aan en pak je toverstok. Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw of Zwadderich: draag trots je huiskleuren en doe hun reputatie eer aan. Oefen de spreuken, maar let op dat je niet verbijsterd raakt en punten verliest.

Vanaf 8+ | 4-8 spelers

https://corporate.asmodee.com

Laatst aangepast op dinsdag, 25 oktober 2022 11:17
Meer in deze categorie: