Het speelgoed vs. het scherm: het dilemma van Vlaamse ouders

26 september 2024
in Nieuws

De Gele Flamingo benadrukt het belang van educatief speelgoed

Antwerpen, 26 september 2024 – Heel wat ouders staan voor dezelfde keuze: zet je je kind voor een scherm om het bezig te houden, of geef je het toch een stuk speelgoed? Het scherm is aanlokkelijk, want kinderen kunnen zich uren aan een stuk in stilte amuseren. Toch waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie om niet te overdrijven met al die schermtijd: er moet ook nog ruimte zijn voor spelen “in het echte leven”. Sophie Claes, oprichtster van De Gele Flamingo, vindt educatief speelgoed een interessant alternatief voor schermtijd, omdat het zowel plezier biedt als belangrijke vaardigheden stimuleert. De Europese markt voor educatief speelgoed zal naar schatting met 4% groeien tussen 2021 en 2027. Ook De Gele Flamingo ziet een stijging in het aandeel educatief speelgoed: dat is in twee jaar tijd verdrievoudigd, van 13% naar 36% van de totale speelgoedverkoop tussen 2021 en 2023.

Het klinkt vast bekend in de oren: ouders genieten op restaurant van een lekkere maaltijd terwijl hun kinderen geboeid zijn door hun iPads. Uit onderzoek van Mediawijs blijkt dat kinderen in Vlaanderen gemiddeld twee uur per dag op een scherm kijken. In het weekend kan dat oplopen tot vier uur per dag.*

Maar al die schermtijd is niet goed voor kinderen. Kinderen ervaren er meer problemen door op vlak van taal, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot gedragsproblemen of angststoornissen doordat kinderen minder bewegen, te weinig slapen of overgestimuleerd worden door snelle bewegingen en felle kleuren.

Kinderen beseffen de negatieve gevolgen van schermtijd nog niet

Ook Sophie Claes, oprichtster van family concept store De Gele Flamingo waarschuwt al langer voor de gevaren van al die schermtijd. “Veel mensen vergeten dat kinderen nog niet goed beseffen wat de negatieve gevolgen zijn van schermen. De rol van de ouders is dus cruciaal om schermtijd in te perken en grenzen te stellen. Naast de WHO waarschuwt Kind en Gezin ook al langer voor de gevaren van schermtijd en dat juich ik van harte toe, maar het is niet voldoende. Er moet nog veel meer ingezet worden op sensibilisering: hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen niet gebombardeerd worden met geluiden, kleuren en impressies?

Educatief speelgoed wint aan populariteit

Steeds meer ouders zijn zich bewust van de risico’s van het scherm en zoeken naar alternatieven. Eén van die alternatieven is educatief speelgoed. Dat is speelgoed dat ontworpen is om vaardigheden van kinderen, zoals een fijne motoriek, ruimtelijk inzicht en creativiteit, te versterken.

Globaal bereikte de markt voor educatief speelgoed een waarde van ongeveer $ 23,06 miljard. In Europa zal de markt naar schatting groeien met 4% tussen 2021 en 2027.** Bij de Gele Flamingo zelf zijn de cijfers nog sprekender: het aandeel educatief speelgoed verdrievoudigde in twee jaar tijd, van 13% naar 36% van de totale speelgoedverkoop tussen 2021 en 2023. Voor 2024 schat De Gele Flamingo te eindigen boven 40%.

Ook Sophie Claes merkt een groeiend bewustzijn op van de waarde van dit type speelgoed. Met speelgoed zoals stapeltorens, die helpen bij het ontwikkelen van hand-oog coördinatie en ruimtelijk inzicht, kunnen ouders bovendien een tegenwicht bieden tegen al die schermtijd.

Maar het is meer dan dat. Sophie Claes: “Naast het stimuleren van vaardigheden, is educatief speelgoed vooral heel leuk. Met speelgoed zoals stapeltorens of magnetische bouwsets, kunnen kinderen zich uren aan een stuk amuseren. Het geeft kinderen veel ruimte om zelf te kiezen wat ze met hun speelgoed doen. Educatief speelgoed is meer dan een trend; het is een investering in de toekomst van elk kind. Het biedt de tools die kinderen nodig hebben om te leren en te groeien op een manier die schermen niet kunnen evenaren. Daarom willen we ouders ondersteunen bij het kiezen van het juiste educatieve speelgoed."

* https://www.mediawijs.be/nl/onderzoek/medianest-cijfers/medianest-cijfers-2021-de-samenvatting

** https://www.kbvresearch.com/europe-learning-educational-toys-market/

 

Foto: Fauve Bobbink

Laatst aangepast op donderdag, 26 september 2024 13:12
Meer in deze categorie: