In deze babywinkel koop je zowel nieuwe als tweedehands spullen

04 maart 2024
in Nieuws

In Zutendaal heeft Lesley Hendrickx onlangs een babywinkel geopend met zowel nieuwe als tweedehands spullen. Maar dat is niet de enige reden waarom deze winkel net even anders is dan een andere zaak. 

Amper tien weken geleden startte schoolmedewerkster Lesley Hendrickx (43) in bijberoep een eigen winkel op. “Vroeger draaide ik als student mee in een babywinkel. Maar uiteindelijk ben ik als opvoedster en secretariaatsmedewerkster aan de slag gegaan in het PSSB in Munsterbilzen. Toch bleef ik dromen van een eigen babywinkel. En zie, de winkel is nu mijn bijberoep naast mijn job in het onderwijs. Maar vanaf dag één heb ik de school bij het project betrokken”, vertelt de uitbaatster. 

Leerkrachten en directeur waren meteen enthousiast over haar voorstel. Babywinkel Bibiana is dan ook bijzonder. “Ik denk dat we de enige babywinkel zijn waar naast nieuwe, ook tweedehands babyspullen worden verkocht”, zegt Hendrickx. “We kopen producten aan uit falingen of stopzettingen van winkels. Op die manier kunnen we als babyspeciaalzaak topproducten aanbieden aan scherpe prijzen.”

Door de pijler ‘levensecht leren’ kunnen de leerlingen op een praktische manier hun doelstellingen bereiken

Door de pijler ‘levensecht leren’ kunnen de leerlingen op een praktische manier hun doelstellingen bereiken — © Johnny Geurts

Webshop

Maar de winkel is ook bedoeld als leerplek voor de leerlingen. “Met de afdeling bedrijfsorganisatie-business hebben we een traject uitgewerkt. We zetten de leerlingen in op alle taken in de winkel. Zo kunnen ze op een praktische manier hun doelstellingen bereiken. In een klas of met een gesimuleerde mini-onderneming is dat toch moeilijker”, vertelt leerkracht verkoop Liesbet Boosten. 

En de leerlingen hebben heel veel eigen inbreng. “Op alle vlakken”, vertelt Lesley. “Zo heeft een creatieve leerling het logo ontworpen. Leerlingen van de afdeling etalage zorgen voor de indeling en het uitzicht van het pand. Andere leerlingen zorgen ervoor dat er producten worden aangekocht en gelabeld en uiteraard staan er ook jongeren in de winkel voor de verkoop en advies naar de klanten toe.” Naast de fysieke winkel is er ook een webwinkel. “Zo worden in een mooi decor op school nieuwe producten gefotografeerd om te verschijnen op onze webshop terwijl weer andere leerlingen zorgen voor de verpakking en verzending van de aangekochte goederen.”

Lesley  Hendrickx is opvoedster in PSSB, maar ze droomde al langer van een eigen babyzaak. Nu combineert ze haar twee jobs.

Lesley Hendrickx is opvoedster in PSSB, maar ze droomde al langer van een eigen babyzaak. Nu combineert ze haar twee jobs. — © Johnny Geurts

Misstappen

Directeur Antonio Pascale ziet een grote meerwaarde. “Dit is een echte winkel, geen pop-up of virtueel project. Het past dan ook helemaal in onze visie als school rond levensecht leren. Marketing, administratie, controle van de stock, onthaal en verkoop, het hele traject zit verweven in hun opleiding.” 

“En uiteindelijk hou ik alles nauwkeurig in de gaten, want het is daadwerkelijk een ‘echte’ winkel”, besluit Lesley. “De leerlingen runnen de winkel dan wel mee, maar misstappen kunnen we ons niet veroorloven.” 

De leerlingen vinden het geweldig. “In aanloop naar de opstart hebben we met onze groep ook alle wettelijke richtlijnen, geldende verplichtingen en verzekeringen uitgewerkt. Wat een hele intense maar tegelijk leerrijke opdracht was”, aldus Frauke Meulensteen (17). “Dat we in het reilen en zeilen van een ‘echte’ winkel betrokken worden, is een geweldige leerschool.” 

Babyshop ‘Bibiana’, Hoogstraat 6 in Zutendaal

Meer in deze categorie: