Vlaamse vader en zoon brengen duurzaam speelgoed van houtafval de wereld rond

10 november 2023
in Nieuws

PlanToys is een duurzame speelgoedfabrikant uit Thailand met een Europees distributiecentrum in België. Het bedrijf heeft meer dan 40 jaar ervaring in het ontwerpen en produceren van milieuvriendelijk speelgoed van hoge kwaliteit voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Met het overgebleven houtzaagsel van rubberbomen in Thailand maakt PlanToys educatief en veilig speelgoed dat generatie op generatie stand houdt. Het is het planeetvriendelijk alternatief voor de wegwerpcultuur van vervuilend plastic speelgoed dat snel stuk gaat.

Geen verspilling
De plantages van rubberbomen werden vroeger volledig afgebrand na de oogst. Om verspillling tegen te gaan, begon oprichter Vitool Viraponsavan in 1981 het hout te gebruiken voor zijn speelgoed. Zo onstond het zogenaamde PlanWood, een mengeling van geperst zaagsel, dat uniek is voor PlanToys.

De Vlaamse connectie
De Thaise oprichter zocht een ondernemer om zijn producten in Europa te verdelen en kwam zo uit bij Alain De Rauw die in 2014 een Europees hoofdkantoor oprichtte. Zijn zoon Olivier kwam aan boord en samen zijn ze vandaag een drijvende kracht achter PlanToys. Ze zijn verantwoordelijk voor de distributie van PlanToys over heel de wereld. Of hoe een vakantie in Thailand en een passie voor speelgoed uitmondden in een bijzonder ondernemersverhaal.

Ecologisch met oog op kwaliteit
De verpakking van het speelgoed bestaat uit gerecycleerd karton. Bovendien wordt 75% van het materiaal dat nodig is om de fabriek te laten draaien binnen een straal van 30 km gehaald. Zonnepanelen zorgen voor energie en de wortels van de rubberbomen worden omgezet naar brandstof. Het speelgoed gaan bovendien mee van generatie op generatie. ‘Koop minder, maar bewuster en kwaliteitsvoller’ is de boodschap. Tegen 2025 is het de bedoeling dat PlaynToys volledig klimaatneutraal wordt. Meer info vind je in het PlanToys Sustainability Report.

Welzijn van het kind
PlanToys gebruikt chemicaliënvrij rubberhout en formaldehydevrije lijm. De kleuring gebeurt met organische pigmenten en verf op waterbasis. De verf schiet daardoor niet af waardoor het speelgoed ook in bad kan worden gebruikt. Het speelgoed wordt bovendien uitgebreid getest in een inhouse labo alvorens het onderworpen wordt aan het CE-certificatietraject.

Ontwikkeling
PlanToys biedt ondersteuning in de eerste vijf vormingsjaren van het kind, wanneer de hersenen zich snel ontwikkelen. Daarnaast maakt hun filosofie kinderen op een speelse manier bewust van verantwoorde keuzes. Plan Toys maakt educatief speelgoed voor elke ontwikkelingsfase.

Awards
Over de jaren heen heeft PlanToys wereldwijde erkenning gekregen. Zo ontving PlanToys meer dan 396 awards uit meer dan 11 landen.

Highlights voor de eindejaarsperiode

Wonky Fruit en Groenten
Deze set leert kinderen dat onvolmaakt fruit en groenten net zo voedzaam zijn als de mooie exemplaren. Ze bevat een speelmes en 5 snijbare producten: een appel, peer, wortel, tomaat en komkommer.

Leeftijd: 18M+
Prijs: € 34,00

Alligator
Wanneer er aan de alligator getrokken wordt, zal hij lopen en ritmische klik-klakgeluiden maken.

Leeftijd: 12M+
Prijs: € 31,00

Onderzeeër
Een klassieker van PlanToys die altijd scoort. Ga op ontdekking in de onderwaterwereld. Deze onderzeeër wordt geleverd met een boot en chauffeur, en is ook volledig waterdicht voor in bad.

Leeftijd: 12M+
Prijs: € 20,00

Doktersset
De dokterset leert kinderen al op jonge leeftijd sympathiek en empathisch te worden. Deze set bevat 5 medische basisapparatuur en een handige dokterskoffer.

Leeftijd: 3+ jaar
Prijs: € 40,00

Laatst aangepast op vrijdag, 10 november 2023 10:19
Meer in deze categorie: