Studeren tussen de gezelschapsspellen: 10 spellenwinkels openen hun deuren voor blokkende studenten

22 juni 2023

“Tijdens de blokpauzes ontspannen met een gezelschapsspel is goed voor het mentaal welzijn”

Vanaf 30 mei, tot en met zondag 25 juni zijn studenten welkom in 10 spellenspeciaalzaken verspreid over Vlaanderen om er in groep te blokken. Naast een leuke studeerplek in een unieke en speelse setting, krijgen ze er gratis wifi, studentenhaver, koffie, thee en water. Op vertoon van hun studentenkaart kunnen ze er terecht tijdens de openingsuren en dit zolang er beschikbare plaatsen zijn. Bovendien kunnen ze tijdens hun blokpauzes samen ontspannen met een gezelschapsspel. Deze co-studeerplekken zijn een initiatief van Asmodee België, marktleider als verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspellen, waarmee ze de studenten een hart onder de riem willen steken.

Om studenten te steunen tijdens hun blokperiode, verwelkomen 10 spellenspeciaalzaken hen graag in hun speel- en demonstratieruimte om er samen te blokken. Vanaf dinsdag 30 mei tot en met 25 juni kunnen ze terecht bij Demo-Spel in Leuven en Kessel-Lo, Outpost en The Playground in Antwerpen, Worlds’ End Comics & Games Center in Gent, De Spelfanaat in Mechelen, Oberonn in Hasselt, Hermelijn in Aalst, Brood & Spelen in Sint-Niklaas en Neverland in Brugge. In Brugge is het VIVES SpellenLab die samenwerkt met de bib van VIVES Brugge.
Op vertoon van hun studentenkaart en zolang er beschikbare plaatsen zijn, kunnen er op elke locatie tussen de 10 en 150 studenten langskomen om te blokken. Alles samen zullen er 476 studenten samen kunnen blokken. Alle praktische info over de deelnemende spellenzaken en beschikbare tijdslots werd verzameld op deze pagina.
“Met dit initiatief willen we studenten steunen tijdens de blokperiode. Tegelijk willen we hen ook laten kennismaken met het rijke aanbod aan gezelschapsspellen. Een korte blokbreak met een gezelschapsspel geeft studenten nieuwe energie en helpt hen om de leerstof beter te verwerken. En hopelijk krijgen ze zo de smaak te pakken en blijven ze spelen tijdens de vakantie en daarna!,” zegt Bert De Smet, directeur van Asmodee België
Samen ‘spelen’ goed voor het mentaal welzijn

Mark Van Achter, professor aan de KU Leuven en oprichter van spellenwinkel The Playground in Antwerpen, juicht dit initiatief toe.

“Enerzijds helpt het ‘samen blokken’ studenten om zich te concentreren. Ze laten zich namelijk minder afleiden door bijvoorbeeld sociale media. De structuur en sociale controle helpen hen om de focus op de leerstof te behouden. Anderzijds kunnen ze zich door deze actie tijdens pauzes samen ontspannen, wat noodzakelijk is voor de mentale gezondheid. Zeker tijdens het spelen van een gezelschapsspel kunnen ze even deconnecteren van hun leerstof om nadien met vernieuwde energie opnieuw de boeken in te duiken.”
Asmodee België voorziet de spellenwinkels van de ideale spellen om de studenten te laten ontspannen. Ze tippen relatief korte (15 à 30 minuten), actieve spellen die voor meerdere spelers animo brengen.

Dobble Connect
Heb je altijd al eens Dobble willen spelen in teams? Zoek het gemeenschappelijke symbool op je kaarten, leg er vier op een rij om te winnen en verhinder dat je tegenstanders dat kunnen doen voor jou! Dobble Connect is het ultieme snelheidsspel dat garant staat voor waanzinnige spelmomenten.
8+ | 2-8 spelers | < 15 minuten speeltijd

Perudo
In Perudo moet je sluw zijn en je tegenstanders om de tuin kunnen leiden (en ook een beetje geluk hebben). Doe je vijf dobbelstenen in je beker en schud ze. Alleen jij kent je dobbelsteenworp. Dan kan het bluffen beginnen. De bedoeling is dat je inschat hoeveel dobbelstenen met eenzelfde waarde zich onder de dobbelstenen van alle spelers bevinden. Je kent de waarde van jouw dobbelstenen, de waarde van de dobbelstenen van je tegenstanders moet je inschatten op basis van wat zij verkondigen en hoe ze zich gedragen en reageren.
8+ | 2-6 spelers | 30 minuten speeltijd

The Number
The Number is een bluf- en geluksspel waarin je slimmer moet zijn, of meer lef moet hebben, dan je tegenstanders. Elke beurt noteren alle spelers in het geheim een getal van 000 tot 999 op hun getallentegel. Daarna draaien ze hun getallentegel tegelijkertijd om. Hoe hoger je getal, hoe meer punten je krijgt, maar opgelet, want als een van de cijfers van je getal ook voorkomt in een lager getal, krijg je geen punten! Je hebt minder en minder mogelijkheden en dus moet je steeds strategischer nadenken. De speler die na 2 ronden de hoogste score heeft, wint het spel.
8+ | 3-5 spelers | < 15 minuten speeltijd

Jungle Speed
Elke speler probeert als eerste de totem te pakken als het symbool op zijn kaart overeenkomt met dat van iemand anders. Jungle Speed is een explosief spel, én gemakkelijk mee te nemen dankzij het reistasje voor snelle games voor onderweg!
Vanaf 7+ (Kids-versie vanaf 4 jaar) | 2-10 spelers | 15 minuten speeltijd

Skull
Skull is een snel en spannend blufspel waarin risico's nemen en tactiek subtiel worden gecombineerd. Toon je lef! Probeer jouw schedel tussen de bloemen te leggen zonder dat je tegenstanders het opmerken. Dankzij de eenvoudige spelregels, het originele ontwerp en het spelplezier zal Skull snel één van je favoriete spellen worden.
10+ | 3-6 spelers | 15-30 minuten speeltijd

Exploding Kittens – Recipes for Disaster
Deze doos biedt alles om de ultieme versie van Exploding Kittens te spelen. Recipes for Disaster bevat alles wat je nodig hebt om Exploding Kittens voor het eerst te spelen als je het spel nog niet kent. Voor ervaren spelers heeft deze versie uitbreidingskaarten en receptenboekjes met nieuwe spelvarianten. Exploding Kittens is Russische roulette in de vorm van een kaartspel waarin kittens te dicht in de buurt komen van granaten, kernraketten en torpedo's in een explosieve cocktail
7+ | 2-5 spelers | 15-30 minuten speeltijd

Ticket to Ride San Francisco
In dit snelle Ticket to Ride-spel racen de spelers tegen elkaar in San Francisco om de meest iconosche locaties te bezoeken en souvenirs te verzamelen. Dankzij het eenvoudige spelverloop is deze stand-alone versie van Ticket to Ride zowel leuk voor beginnende als gevorderde spelers.
8+ | 2-4 spelers | 15-30 minuten speeltijd

Mantis – opgenomen als aanbeveling door Spiel des Jahres 2023
Een kleurrijk en meedogenloos, een eenvoudig en toch diepgaand kaartspel. Het is zowel voor kinderen als voor volwassenen geschikt. Elke ronde moet je proberen te voorspellen welke kleur de volgende kaart zal hebben om je tegenstanders te bestelen of punten te scoren. Dit ludieke spel hoort bij de reeks Exploding Kittens, een gevestigde waarde in de wereld van de gezelschapsspellen. Zet je schrap voor meeslepende partijtjes!
7+ | 2-6 spelers | 15 minuten speeltijd

7 Duel
7 Wonders Duel, een spel voor twee spelers in het universum van 7 Wonders, het meest bekroonde spel ter wereld! Daag jouw tegenstander uit en leid jouw beschaving naar de overwinning dankzij prestigieuze gebouwen, militaire macht of wetenschappelijke overheersing. 7 Wonders Duel is voorzien van talloze manieren om te communiceren en verschillende strategieën om na te streven die elk spel spannend maken, van het begin tot het einde.
10+ | 2 spelers | 30-45 minuten speeltijd

Fun Facts – genomineerd voor Spiel des Jahres 2023
Fun Facts is een eenvoudig en hilarisch partyspel dat je aan het lachen maakt en waarin je gekke verhalen ontdekt over je vrienden... en jezelf! Het spel is een uiterst leuke sfeermaker tijdens familiefeesten of momenten onder vrienden. Spelers beantwoorden allemaal eenzelfde vraag en moeten inschatten wat hun medespelers geantwoord hebben.
8+ | 4-8 spelers | 30 minuten speeltijd

Just One
Just One is een coöperatief gezelschapsspel! Tijdens dit spel probeer je samen met de andere spelers zoveel mogelijk mysterieuze woorden te raden. Vind de beste aanwijzing om je medespeler te helpen en wees origineel want identieke aanwijzingen worden geschrapt
8+ | 3-7 spelers | 15-30 minuten speeltijd

Time’s Up
De bedoeling van het spel Time's up is om in drie rondes van 40 seconden zo veel mogelijk woorden van de kaarten te raden samen met jouw team. Enkele voorbeelden van woorden op de kaarten zijn: snoep, spook, bakker, acrobaat, geheim agent en antenne. In de eerste ronde mag je een omschrijving geven van het woord. De tweede ronde speel je terug met dezelfde opdrachten, maar nu mag je slechts één woord als tip geven. In de laatste ronde wordt opnieuw met dezelfde opdrachten gespeeld, maar deze keer mag je het woord enkel nog uitbeelden of beschrijven door geluiden te maken. Het team dat aan het einde van het spel de meeste woorden goed geraden heeft, wint het spel.
8+ | +4 spelers | 30-60 minuten speeltijd

www.asmodee.be/nl/

Laatst aangepast op donderdag, 22 juni 2023 15:22
Meer in deze categorie: