Een gezelschapspel voor kerst

28 november 2022

Ruim de helft van de Belgen (53%) overweegt om een gezelschapsspel cadeau te geven voor Kerst. Bijna evenveel landgenoten (47%) zouden het dan weer fijn vinden om een gezelschapsspel cadeau te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Asmodee België, marktleider als verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspellen, bij 1.000 Belgen. Bij ouders met kinderen jonger dan 12 jaar liggen deze cijfers nóg hoger: maar liefst 3 op 4 van hen zou graag een bordspel cadeau krijgen. “Begrijpelijk” volgens Bert De Smet, directeur van Asmodee België, “Met één spel geef je immers oneindig veel ontspanningsmomenten én quality time cadeau”. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Belgen bordspellen verkiezen boven kaartspellen (54% tegenover 30%), dat ze liefst van al spelen met vrienden (47%), kinderen (46%) of hun partner (45%), en dat hun spelgezelschap idealiter uit 4 spelers bestaat. Met de nieuwste spellenselectie ‘Unbox Now’ speelt Asmodee België in op die wensen: 10 klassiekers die absoluut niet mogen ontbreken op de eindejaarslijstjes.

Meer dan één op twee Belgen overweegt om een gezelschapsspel cadeau te geven voor Sint of Kerst. Jij ook? Een gezelschapsspel geven is altijd een goed idee. Als je weet dat er bij 8 op 10 Belgen regelmatig een gezelschapsspel op tafel komt en dat bijna de helft van de Belgen (47%) graag een spel cadeau zou krijgen, dan mag je er zeker van zijn dat je de komende maand scoort met jouw geschenk. Zeker bij min 34-jarigen en bij ouders van min 12-jarigen lijken gezelschapsspellen extra in trek: 65% van de min 34-jarigen zou het leuk vinden om een gezelschapsspel cadeau te krijgen en bij ouders met kinderen onder de 12 jaar, is dat zelfs 75%.

Veel kans dat het gezelschapsspel meteen gespeeld zal worden; ruim de helft van de respondenten (53%) zegt dat er deze kerstperiode een gezelschapsspel – nieuw of niet – op tafel zal komen.

“Het is fijn om te zien dat Belgen nog steeds graag gezelschapsspellen spelen, cadeau geven én krijgen”, klinkt het bij Bert De Smet, directeur van Asmodee België. “De eindejaarperiode leent er zich ook perfect toe: met één speldoos geef je veel meer dan iets materieels. Je geeft oneindig veel ontspanningsmomenten én quality time cadeau, iets wat veel Belgen, sinds de coronacrisis, bewuster inplannen.”

Volgens het onderzoek spelen de Belgen het liefst met hun vrienden (47%), hun kinderen (46%) of hun partner (45%). Drie op de vijf Belgen zeggen dat een gezelschapsspel idealiter met maximum 4 personen gespeeld wordt. Bij het peilen naar de ideale duurtijd van een gezelschapsspel, zegt slechts 7% dat het minder dan een half uur moet duren. Belgen nemen dus graag hun tijd om samen te spelen. Een kwart (27%) geeft aan dat het spel maximum een uur mag duren. Voor een ander kwart (23%) mag het langer dan anderhalf uur duren.

Het onderzoek peilde eveneens naar het type spelletjes die Belgen het liefst cadeau zouden krijgen. Daar worden bordspellen, familiespellen en strategische spellen het vaakst naar voor geschoven. ​

Bordspellen (54%)

Familiespellen (41%)

Denkspellen/ strategische spellen (37%)

Kaartspellen (30%)

Creatieve spellen (26%)

Unbox Now, dé spellenselectie die mensen samenbrengt

Asmodee België neemt de resultaten van het onderzoek ter harte en schuift met het nieuwe Unbox Now gamma een selectie aan spellen naar voor die inspelen op de verwachtingen van de Belgen. Het label Unbox Now moet klanten sturen richting het meest geschikte spel.

“Wie één van de Unbox Now spellen leuk vindt, zal met grote waarschijnlijkheid ook de andere spellen uit het gamma graag spelen” licht Bert De Smet toe. “Mensen willen samen spelen. Ze maken met plezier tijd voor een bordspel, met de mensen die ze liefhebben. De Unbox Now spellen, zijn spellen waarvoor je je graag met jouw gezelschap een halfuur of langer rond tafel zet, spellen die leuk zijn om te spelen zowel met het gezin als met vrienden en spellen die een bepaalde mate van tactiek vergen, zonder dat het té complex wordt. Unbox Now staat voor toegankelijke feel good spellen die je onmiddellijk wil ‘unboxen’ en simpelweg gespeeld móet hebben. Die spellen mogen dus absoluut niet ontbreken op de eindejaarslijstjes.”

Het Unbox Now gamma van Asmodee bestaat uit 10 gezelschapsspellen, namelijk Ticket to Ride Europe, Ticket to Ride US, Splendor, Concept, Dixit, Unlock!, 7 Wonders, 7 Wonders Duel, Pandemic en Azul. De beschrijving en packshots van de spellen kan je in bijlage vinden. Meer info over Unbox Now, vind je via www.unboxnow.be (live vanaf eind november) of www.asmodee.be.

Methodologie van het onderzoek

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van ​ Asmodee tussen 6 en 13 september 2022 bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

https://corporate.asmodee.com

Meer in deze categorie: