Lego kiest ontwerp van Rob om bouwset van te maken: “Het was lang geleden dat ze zoiets unieks hadden gezien”

“Een kinderdroom die in vervulling gaat.” Rob Vangansewinkel (44) uit Oudsbergen weet met zijn geluk geen blijf. Speelgoedfabrikant Lego gaat zijn ontwerp – een snoeppot voor minifigures – in productie brengen.

“Een kinderdroom die in vervulling gaat.” Rob Vangansewinkel (44) uit Oudsbergen weet met zijn geluk geen blijf. Speelgoedfabrikant Lego gaat zijn ontwerp – een snoeppot voor minifigures – in productie brengen.

Liefhebbers van de bouwblokjes kunnen al zo’n 10 jaar hun talent tonen via Lego Ideas. Dat is een online platform waar fans hun eigen bouwwerken kunnen delen met de rest van de wereld. Als ze na een lang traject 10.000 likes kunnen scoren, maken ze kans dat hun ontwerp in productie gaat als de jury van Lego-professionals haar goedkeuring geeft. Die controleert of het ontwerp commercieel genoeg is, geen auteursrechten schendt en voldoet aan de waarden die het bedrijf nastreeft. Dus geen seks, alcohol, drugs, religieuze thema’s, verwijzingen naar moderne oorlogen of ontwerpen die gebaseerd zijn op first person-shootergames. Wereldwijd heeft slechts een zestigtal ontwerpen in al die jaren het einde van deze zware selectie gehaald.

Herontdekking

Een van de laatste is de Minifigure Prize Machine van Oudsbergenaar Rob Vangansewinkel (44), een leerkracht Engels en godsdienst op Provil in Lommel. Hij ontwierp een volledig functionerende rode snoepautomaat. Die serveert geen dikke kauwgomballen, maar wel doorzichtige balletjes met Lego-figuurtjes of minifigures.

“Als kind heb ik veel met Lego gespeeld. En dan komen de onvermijdelijke dark ages zoals dat in Lego-kringen heet, de jaren dat je niet meer met de blokjes speelt”, zegt Vangansewinkel. “Door mijn zoon is mijn interesse weer aangewakkerd. Thuis hebben we een work station waar we samen bouwen. Enkele jaren geleden zijn we op vakantie geweest in Denemarken en hebben we Legoland bezocht. In de winkel tegenover het pretpark zag ik dat er ook speciale sets voor volwassenen waren en dat er zoiets bestond als Lego Ideas. Sindsdien heb ik de smaak weer te pakken. Veel fans ontwerpen voor Lego Ideas huizen of treinen, maar ik wilde iets totaal anders maken. We hadden vroeger thuis zo’n automaat staan en ik vond dat object wel cool om te bouwen.”

Astronaut

De professionele jury van Lego was onder de indruk van Robs ontwerp. “Ze zeiden dat het lang geleden was dat ze nog zoiets unieks hadden gezien. Toen bekendraakte dat mijn ontwerp een echte bouwset ging worden, kon ik ’s avonds niet slapen van de opwinding. Dit is echt het allerhoogste wat je als Lego-fan kan bereiken. Ik ben blij dat ik nu lid ben van zo’n select clubje.”

Niet alleen de jury zwaaide met lof, ook de reacties vanuit de community zijn unaniem positief. “Het is plezant om te lezen dat zoveel mensen tof vinden wat je gemaakt hebt. En het nieuws ging ook snel rond. Op school kreeg ik al meteen felicitaties van de leerlingen en moest ik handjes schudden. (lacht)

 

Extra uniek is dat Lego rond de bouwset van Limburgse makelij een speciale wedstrijd organiseert. “Ze vonden het idee cool dat je minifigures kon draaien. Het plan is dat ze nu speciaal voor mijn bouwset unieke poppetjes gaan ontwerpen. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe kleur voor een astronaut en een ridder met een nieuw embleem. De Lego-community mag stemmen op het beste ontwerp. Minifigures verzamelen is hot, en wanneer speciale exemplaren op de markt komen is dat voor de meest fanatieke verzamelaars al een reden om een bouwset te kopen.”

 

Hopelijk zal dat de verkoop ook aanzwengelen. De bedenker wordt beloond met tien bouwdozen van zijn ontwerp en 1 procent van de verkoop. “Dat is mooi meegenomen, maar daar doe ik het niet voor. Ik doe dit in de eerste plaats voor de eer. Ik ben er heel trots op, dit kan niemand mij meer afnemen.”

Finetunen

Het is nog niet geweten wanneer de knalrode automaat van Vangansewinkel in de winkels zal liggen. “De experten bij Lego gaan mijn ontwerp eerst nog finetunen. Het definitieve resultaat zal mogelijk een beetje afwijken van wat ik gemaakt hebt. Ik gok dat het in 2025 in de winkels zal liggen.”

Rob Vangansewinkel is nog maar de tweede Belg die deze uitzonderlijke eer te beurt valt. De primeur was vorig jaar weggelegd voor Amber Veyt (27) uit Lokeren met haar ontwerp van een cottage uit de Disneyfilm Hocus Pocus. De Oost-Vlaamse was in 2021 ook te zien in het VTM-programma Lego Masters.

Share your love