Asmodee lanceert nieuwe FlexiQ-spellenreeks die ons flexibel leert denken

10 mei 2023

Kinderen kunnen soms kwaad of emotioneel worden als dingen in hun omgeving veranderen. Ze gaan ook fouten maken. Herkenbaar als ouder? Dan zijn de acht FlexiQ-spellen, de nieuwe spellenreeks in het gamma van Asmodee, marktleider als verdeler en uitgever van gezelschapsspellen in België, zeker iets om in huis te halen.

Om het aanpassingsvermogen van kinderen te bevorderen, ontwikkelde spellenproducent FlexiQ, op basis van wetenschappelijke modellen en praktijkinzichten van experten, een wel heel bijzondere spellenreeks. “Deze spelletjes spelen, is niet alleen bijzonder leuk”, zegt Bert De Smet, directeur van Asmodee België. “Het helpt kinderen ook om flexibeler te denken, wat hen helpt in het dagelijkse leven. Nu en later.”

Flexibel denken is de sleutel tot creativiteit en innovatie. Het is het vermogen om nieuwe ideeën te ontwikkelen, nieuwe verbanden te leggen en zo tot uitvindingen te komen. Het gaat veel verder dan het klassieke IQ. Cognitieve flexibiliteit maakt slimmer, ook al is het dat veel moeilijker te meten. Het zorgt bovendien voor meer veerkracht, omdat er meer vermogen is om zich aan te passen aan een veranderende omgeving.

Zes vaardigheden

Elk van de acht nieuwe FlexiQ-spellen die Asmodee op de markt brengt, ontwikkelt zes vaardigheden die je cognitieve flexibiliteit versterken: focus & herfocus, probleemoplossend denken, werkgeheugen trainen, meerdere opties overwegen, van perspectief wisselen en verbindingen maken.

Voor de ontwikkeling van de spellen werd gewerkt vanuit het educatief model van Cattell, Horn & Carroll, afgekort het CHC-model. Voor het grote publiek hoogstwaarschijnlijk onbekend, maar in wetenschapskringen een referentie. De zes vaardigheden van ‘vloeiende intelligentie’, de intelligentie die je ontwikkelt vanuit logisch redeneren, komen zowel terug in het educatief model, als in de FlexiQ-spellen.

Voor het hele gezin

Eén van de spellen in de reeks is bijvoorbeeld Orbito: een vlot strategisch spel voor twee spelers. Dit spel versterkt vooral het planmatig en strategisch denken. Het kan gespeeld worden door kinderen vanaf 7 jaar. De spellenreeks bevat ook spelletjes voor kinderen vanaf 5 jaar, zoals Pattern Party en Takamachi. De meeste spelen zijn gemaakt om met het ganse gezin te spelen. Monster Mash, SwitchIt!, HandsUp!, MakeAMooove! en Trixo maken de reeks compleet.

De acht spellen van de reeks FlexiQ:

Make a Mooove!

Leeftijd: 5+ | Aantal spelers: 2-5 | Duur: 15-30 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 16,99 euro

Make a Mooove! is een hilarisch spel voor het hele gezin. Werp de drie dobbelstenen en draai een kaart om. Bekijk eerst de cijferdobbelsteen en probeer het fruit te vinden dat het getoonde aantal keren op de kaart terugkomt en roep de juiste fruitnaam. Als dat fruit ook op de fruitdobbelsteen staat, roep dan de naam van het fruit NIET! Maak in de plaats daarvan het geluid van het dier dat op de dierendobbelsteen staat. Om de juiste oplossing te vinden, moet je meerdere opties overwegen, de juiste verbindingen maken en indien nodig van perspectief veranderen! Speel ook het level met 4 dobbelstenen voor maximaal aanpassingsvermogen.

Pattern Party!

Leeftijd: 5+ | Aantal spelers: 2-4 | Duur: 15-30 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 12,99 euro

Pattern Party! is een slim spel voor het hele gezin. Draai een kaart om en probeer met de speelkaarten het getoonde patroon op de patroonkaart na te maken. De aangrenzende afbeeldingen moeten identiek zijn qua vorm, of qua kleur, of beide! De speler die als eerste ‘Party!’ roept nadat hij alle kaarten juist legde en het patroon maakte, wint de open patroonkaart. Elke patroonkaart die wordt omgedraaid, zal je uitdagen om andere kaarten te gebruiken om een juiste oplossing te vinden.

Takamachi

Leeftijd: 5+ | Aantal spelers: 2-4 | Duur: <15 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 11,99 euro

Takamachi is een eenvoudig dobbelspel voor het hele gezin. Verdeel de 12 dobbelstenen gelijkmatig tussen de spelers. Werp ze allemaal gelijktijdig en probeer als eerste de vorm of de kleur te vinden die het meest voorkomt. Roep je antwoord en draai de zandloper om. De andere spelers hebben nu tien seconden om een vorm of kleur te vinden die vaker voorkomt. … Of een “Takamachi”! De winnaar van de ronde mag nu één van zijn dobbelstenen uit het spel verwijderen.

Monster Mash

Leeftijd: 6+ | Aantal spelers: 2-8 | Duur: 15-30 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 16,99 euro

Monster Mash is een energiek kaartspel voor het hele gezin. Als beschermer van het rijk is het je missie om alle monsterkaarten uit je hand kwijt te raken, terwijl je rivalen hetzelfde proberen te doen. De monsters verschijnen in een mix van kleuren en vormen en zullen zo, zelfs bij de meest ervaren beschermers, verwarring zaaien. Elke kaart die wordt omgedraaid, verandert de omstandigheden om een juiste combinatie te vinden.

Switch it!

Leeftijd: 6+ | Aantal spelers: 2-8 | Duur: <15 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 12,99 euro

Switch it! is een eenvoudig kaartspel voor het hele gezin. Draai een kaart om, doorzoek de rommelige kamer en probeer als eerste de kleur of het voorwerp te vinden dat het meest voorkomt. Elke kaart die wordt omgedraaid, verandert de omstandigheden om een correcte oplossing te vinden. En drie speciale voorwerpen ‘switchen’ alles nog meer om! Als ze verschijnen, veranderen ze de invloed van de dag- en nachtkaarten.

Hands Up!

Leeftijd: 7+ | Aantal spelers: 2-6 | Duur: 15-30 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 16,99 euro

Hands Up! is een slim kaartspel voor het hele gezin. Dieven zijn stiekem het museum binnengedrongen en proberen er alle diamanten te stelen. Als bewakingsagent moet je proberen de diefstallen te zien en de dieven te vatten zonder vals alarm te slaan! Grijp als eerste de oranje diamant, duid de diefstal aan en verzamel kaarten. Er zijn twee spelniveaus: ‘stroom uit’ en ‘stroom aan’. Bij het spelniveau ‘stroom aan’ zetten de speciale kaarten Licht uit en Veiligheidscamera de boel nog meer op zijn kop!

Orbito

Leeftijd: 7+ | Aantal spelers: 2 | Duur: <15 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 24,99 euro

Orbito is een vlot strategisch spel voor twee spelers. Leg om de beurt één van je knikkers op het spelbord en probeer vier knikkers van jouw kleur in een horizontale, verticale of diagonale lijn te krijgen. Beëindig je beurt door de Orbito-knop in te drukken. Daardoor verschuiven alle knikkers één positie in hun ‘orbit’. Zo veranderen alle knikkers tijdens elke beurt van plaats. Zo daagt Orbito, zelfs met vooraf bepaalde ‘orbits’, het aanpassingsvermogen uit van de meest ervaren spelers.

Trixo

Leeftijd: 7+ | Aantal spelers: 2-4 | Duur: 15-30 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 24,99 euro

Trixo is een multidimensionaal strategisch spel voor twee tot vier spelers. Plaats om de beurt een tegel in het denkbeeldige 3×3 speelveld. Probeer zo winnende reeksen te maken van drie identieke symbolen in een horizontale, verticale of diagonale lijn en verzamel alle tegels in de reeks. Tegels mogen ook op elkaar gestapeld worden, tot maximaal drie tegels hoog. En de speciale tegels stimuleren nog meer flexibel denken.

Laatst aangepast op woensdag, 10 mei 2023 09:49
Meer in deze categorie: