Historisch jubileum voor Clementoni

26 april 2023
in Events

Dit jaar viert Clementoni een historisch jubileum en 60 jaar geschiedenis, voortgaand op een gekozen pad dat voor het eerst begon met de ingenieuze geest van de oprichter, Mario Clementoni, die altijd zei:

"Playing is a serious game. We should never stop playing, especially when we grow up".

Tegenwoordig is Clementoni een gevestigde speler in de branche, een trots Italiaans merk sterk gericht op buitenlandse markten. Toch blijft het bedrijf geworteld in de plaats van herkomst, waar het alle producten in de catalogus uitvindt, ontwerpt en ontwikkelt. Clementoni is pionier en vaandeldrager van Italiaanse uitmuntendheid , het bedrijf exporteert naar 83 verschillende landen en heeft een omzet van 210 miljoen euro (april 2021 - maart 2022), 28 miljoen verkochte spelletjes per jaar, 7 productlijnen , 1.100 nieuwe codes per jaar, 600 medewerkers, 9 verkoopfilialen naast het hoofdkantoor in Italië (Frankrijk, Duitsland, Spanje, VK, Portugal, België, Nederland, Turkije en Polen) en 1 operationeel filiaal in Hong Kong.

Naar aanleiding  van die verjaardag is het belangrijk om even stil te staan bij het geloof van CLEMENTONI in de maatschappelijke waarde van spelen

Mensen en hun welzijn hebben altijd centraal gestaan ​​in Clementoni’s werk. Het bedrijf streeft er onvermoeibaar naar om spellen te creëren die voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht de leeftijd of de persoonlijke omstandigheden. Toegankelijk betekent: betaalbaar, gemakkelijk verkrijgbaar en eenvoudig in gebruik.

Clementoni gebruikt een goed afgeronde benadering van "menselijke duurzaamheid", die zich in praktische en concrete termen manifesteert in de "sociale waarde van spel", een actie-onderzoeksproject waarbij ook zorginstellingen, universiteiten en verenigingen betrokken zijn. Iedereen streeft één doel na: overal kinderen beschermen door concrete actie te ondernemen en onderzoek te doen naar welzijn. Maar daar stopt het niet: Clementoni steekt ook haar energie in het helpen van kwetsbare sociale groepen (mensen van 0 tot 99 jaar) die worstelen met het leven.

Het bedrijf wilde even afstand nemen van zijn gebruikelijke actieterrein met speelgoed en games bedoeld voor thuis en gezinnen om zich op een ander gebied te begeven om ondersteuning te bieden aan diverse groepen zoals  gehandicapte kinderen in scholen, therapiecentra of ziekenhuizen. Het wil kinderen en jongeren op scholen helpen om pesten te voorkomen en volwassenen begeleiden in woonzorgcentra en -verenigingen om cognitieve stoornissen veroorzaakt door natuurlijke veroudering en ziekten zoals seniele dementie en Alzheimer te voorkomen.

In al deze projecten staan de  producten van Clementoni centraal. Het bedrijf beperkt zich echter niet tot donaties. Observatie- en monitoringactiviteiten worden tijdens het spelen opgezet om de rol van speelmateriaal in een reeks verschillende omgevingen en met verschillende mensen te onderzoeken.

Wat Clementoni betreft, begint echte inclusie met delen. Daarom is het doel van het verzamelen van gegevens niet om games te maken die in bepaalde sociale niches passen, maar eerder om materiaal voor de algemene markt te ontwikkelen met een speciale eigenschap of bijzonderheid die momenteel niet in de catalogus staat, maar die bijvoorbeeld ervoor zorgen dat het spel kan worden gedeeld tussen een kind met autismespectrumstoornis  en een normaal ontwikkelend kind.

In  2013 besloot Clementoni haar steun te verlenen aan de Salesi Foundation van Ancona en ervoor te zorgen dat er dagelijks een "spelspecialist" aanwezig is op de afdelingen van het Salesi Kinderziekenhuis. Deze gediplomeerde specialist helpt kinderen om via speltherapie om te gaan met ziekenhuisopname, medische behandeling en operaties.

In 2021 komt de samenwerking met UNICEF Italië tot stand voor de “Regalo Sospeso” (Suspended Gift). Clementoni neemt deel aan dit project door speciale geschenkpakketten te maken en te leveren aan talloze kinderen die in ziekenhuizen, klinieken en pleeggezinnen in heel Italië verblijven. Deze activiteit verhoogt het aantal donaties voor een project dat kansarme kinderen over de hele wereld helpt om via UNICEF kwaliteitsvol onderwijs te krijgen.

Aan de andere kant promoot Clementoni met “COME A CASA” (LIKE AT HOME) en “IO E IL ROBOT” (DE ROBOT EN IK) activiteiten die therapie voor autistische kinderen ondersteunen.

Come a Casa (Like at Home) omvat een reeks activiteiten die gezondheidszorgprocedures voor kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) innoveren met het oog op het verbeteren van de levenskwaliteit van zowel kinderen als hun families.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek en de ervaring van opvoeders en leerkrachten die getuigen van het belang van educatieve robotica als therapieondersteuning voor kinderen met ASS, stelt "Io e il robot" (De robot en ik) het gebruik van onze educatieve pratende robot voor Doc als hulpmiddel bij het verwerven of verbeteren van sociale vaardigheden bij autistische jongens en meisjes. Met het internationale project “Robotics vs Bullying” gaat Clementoni in de klas staan en spreekt kinderen en jongeren aan om de strijd aan te binden met een fenomeen dat steeds vaker voorkomt en op steeds jongere leeftijd begint: pesten. Onder auspiciën van de European Pole of Knowledge (het Italiaanse netwerk van onderwijsinstellingen voor pedagogisch onderzoek en innovatie in Europa), voeren de betrokken praktijkmensen onderzoek uit en experimenteren ze met methoden en materialen voor leerlingen van 6 jaar en ouder, waarbij ze spelenderwijs worden betrokken activiteiten in groep (vooral met onze robots). Dit bevordert de socialisatie, verbetert de relaties tussen leeftijdsgenoten en ontmoedigt zo vroegtijdig pesten.

Tussen 2020 en 2021 is samen met de Universiteit van Macerata aanvullend onderzoek gedaan naar de rol van spel bij het voorkomen en behandelen van Alzheimer en dementie via het project genaamd: "Spelen doet je goed op elke leeftijd". Bovendien is de mensheid de enige soort die zijn hele leven uit eigen beweging en doelbewust blijft spelen. Wanneer we onze reis als mens beginnen, draait spelen allemaal om ontdekken en kennis, maar dit is niet minder belangrijk voor volwassenen. Het lijdt geen twijfel dat mensen die na hun kindertijd blijven spelen, hun cognitieve en sociale vaardigheden behouden, revitaliseren en trainen die anders door het natuurlijke verouderingsproces in gevaar zouden kunnen komen. En dat is zonder te bedenken dat spelen niet alleen belangrijk is voor de omgang met onze eigen generatie (zoals het spelen van een spelletje kaarten tussen oude vrienden), maar ook tussen andere generaties (zoals grootouders en kleinkinderen die elkaar beter leren kennen als ze samen een spel spelen). Voor deze oudere leeftijdscategorie is het doel om te begrijpen hoe en in welke mate spel de perceptie van de spelers van hun eigen welzijn beïnvloedt, wat vervolgens de perceptie van ouderen van de kwaliteit van hun eigen leven zal verbeteren.

https://nl.clementoni.com

Meer in deze categorie: