De Europese markt wordt nog steeds overspoeld met onveilige en illegale speelgoedproducten, voornamelijk verkocht via online marktplaatsen door verkopers van buiten de EU. Dit vormt niet alleen een risico voor de gezondheid en veiligheid van kinderen, maar brengt ook eerlijke bedrijven in de speelgoedsector in gevaar. Toy Industries of Europe blijft voorop gaan in de strijd tegen deze producten.
In 2024 werd de situatie rond de veiligheid van online verkocht speelgoed onderzocht door TIE (Toy Industries of Europe) door middel van twee mystery shopping-studies. De resultaten waren zorgwekkend. In februari 2024 bleek uit een onderzoek naar speelgoed dat via het platform Temu werd gekocht, dat geen enkel product volledig voldeed aan de Europese wetgeving. Bovendien bleek dat 18 van de 19 geteste producten een direct veiligheidsrisico vormden voor kinderen.
Een breder onderzoek volgde in oktober 2024, waarbij TIE speelgoed kocht van onbekende verkopers op tien verschillende online marktplaatsen. Uit deze steekproef van meer dan 100 producten bleek dat 80% niet voldeed aan de EU-veiligheidsnormen, zoals vastgelegd in de Europese Speelgoedrichtlijn.
Belangrijke stappen…
Recente EU-regelgeving vereist al dat e-commerceplatforms ervoor zorgen dat verkopers geïdentificeerd kunnen worden en dat grote platforms maatregelen nemen om de verkoop van gevaarlijk en namaakspeelgoed te verminderen. De Europese Commissie onderzoekt momenteel de werkwijze van Temu onder deze nieuwe regels, wat volgens TIE een stap in de goede richting is. Desondanks is verdere actie nodig om consumenten en bedrijven beter te beschermen. Met de verwachte invoering van nieuwe EU-speelgoedveiligheidsregels in 2025 wordt een belangrijke mijlpaal bereikt in de regulering van de speelgoedmarkt. Verschillende belanghebbenden, waaronder industrieorganisaties en beleidsmakers, zullen samenwerken om ervoor te zorgen dat deze regelgeving effectief wordt geïmplementeerd en goed wordt nageleefd.
…maar noodzaak tot verdere maatregelen
Hoewel er al stappen zijn gezet om consumenten beter te beschermen, zijn verdere maatregelen noodzakelijk. TIE pleit ervoor dat online marktplaatsen aansprakelijk worden gesteld voor de veiligheid van de producten die via hun platformen worden verkocht, vooral wanneer er geen andere verantwoordelijke partij binnen de EU is. Daarnaast benadrukt TIE het belang van een effectievere handhaving van de EU-speelgoedveiligheidsregels, zodat niet-nalevende verkopers geen vrij spel krijgen. De toename van kleine zendingen met potentieel onveilig speelgoed vraagt bovendien om een verbeterd toezicht bij de grenscontroles. Tot slot moet de Digital Services Act (DSA) strikt worden gehandhaafd, zodat alle verkopers geïdentificeerd kunnen worden en platforms verplicht worden gevaarlijk en namaakspeelgoed te verwijderen.
Petitie
Een belangrijke stap in deze strijd tegen onveilig speelgoed is de lancering van een petitie, StopIllegalToys.eu, geïnitieerd door TIE. De petitie roept op tot striktere wetgeving en betere handhaving. De petitie zal in het voorjaar van 2025 worden gepresenteerd aan EU-beleidsmakers en nationale overheden. TIE roept bedrijven in de speelgoedindustrie op om hun steun te betuigen via www.StopIllegalToys.eu en zo bij te dragen aan een veiligere speelomgeving voor kinderen en eerlijke concurrentie binnen de markt.
“Elke euro die wordt uitgegeven aan onveilig speelgoed is een euro die niet wordt uitgegeven aan veilig speelgoed”, zegt Catherine Van Reeth, directeur-generaal van Toy Industries of Europe. “Speelgoedbedrijven in heel Europa, waarvan 99% KMO-bedrijven zijn, nemen de volledige verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun producten. Wanneer geen enkele partij in de EU verantwoordelijk is, moeten onlineplatforms de veiligheid van het speelgoed dat op hun sites wordt verkocht, garanderen. Deze petitie is een kans voor elk Europees speelgoedbedrijf om zich uit te spreken en actie te eisen.”