Recent vond Playtime plaats in de imposante Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge . Het gratis festival werd georganiseerd door het Cultuurcentrum Brugge. De bezoekers lieten zich onderdompelen in een mix van gaming, kunst en sociale interactie. De games werden als verbindende kunstvorm ervaren in de Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge. Het festival trok 3000 bezoekers, een pak meer dan de vorige editie.
Tijdens Playtime 20.25 toverde Cultuurcentrum Brugge de Koninklijke Stadsschouwburg opnieuw om tot een reusachtige, digitale gamehal. De bezoekers konden meer dan vijftig games van onafhankelijke ontwikkelaars, innovatieve VR-ervaringen en internationale installaties ontdekken. Dit jaar lag de focus op verbinding en inclusie. Gaming wordt vaak gezien als een individuele ervaring, maar steeds meer games worden ontworpen om mensen met elkaar te verbinden.
Kunst & games
Met Playtime 20.25 worden gaming, kunst en maatschappij weer in één adem genoemd, wat leidt tot ongekende belevenissen. “Er is meer draagvlak tussen gaming en kunst dan vroeger werd gedacht”, merkt organisator Peter Devisch op. “Er zijn meer en meer gamers met kunst bezig om hun creativiteit te uiten. De gaming en kunstwereld vinden elkaar meer.” Dit konden de bezoekers ontdekken in de VR-experience van het kunstenaarsduo Robbert & Frank Frank & Robbert en het project van kunstenares en gameontwikkelaar Claire Kwong. Verder creëerde theatermaker Samuel Baidoo een eigen game.
Vrouwelijke gamers
Playtime, dat plaatsvond op de Internationale Vrouwendag, stond in het teken van de vrouwen in de game-industrie. Er werd extra aandacht besteed aan de rol van vrouwen in de gamingwereld, die nog steeds te maken krijgen met discriminatie en ongelijkheid. Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag lag een speciale focus op vrouwelijke gamers, met een panelgesprek en het project Girls Make Games. “De gamewereld is nog te vaak een mannenwereld en niet altijd even vrouwvriendelijk”, zegt organisator Peter Devisch. “We willen met dit festival games voor iedereen en in alle vormen kunnen brengen. We werken eraan om het gaming verhaal veel breder te brengen. Er komen steeds meer games uit, die veel breder qua context en inhoud gaan.”
Ontwikkelaars
Volgens Robert Eurlings, Co-Founder en CEO van game-ontwikkelaar Couch Potato Studio’s, zijn er meer vrouwen games aan het spelen dan men denkt. “Gaming is al lang geen enkel voor mannending meer. Je ziet vrijwel evenveel vrouwelijke als mannelijke gamers. Alleen het genre durft stevig verschillen. Er zijn ook veel ontwikkelaars die vrouwen zijn. Bij ons bijvoorbeeld is vijftig procent van onze werknemers een vrouw. Het artistieke gebeurt door merendeels door vrouwen, de praktische (coderen) kant door mannen. Het heeft een meerwaarde.”
Meer toegankelijkheid
Bij Boxsun, een Kortrijks gamebedrijf, zien ze dat meer vrouwen in de sector van de games komen. “We zien meer toegankelijkheid en meer vrouwen die in de sector terechtkomen ”, zegt Dimitri De Sutter, co-founder bij Boxun. “Games worden meer mainstream en bereiken een breder publiek. Mensen worden zich meer bewust van wat er allemaal mogelijk is.” Larissa Vervaeke, co-founder bij Boxsun, ziet ook trends. “De games worden meer toegankelijk. Er is meer interesse. Er is meer inclusie en variatie in games. Waar er vroeger vooral games voor mannen waren, zijn ze nu toegankelijker voor iedereen. Er zijn ook meer vrouwen aanwezig in de markt. Er is meer variatie.” Gilles Vancoillie van MoonMonster Studios bevestigt de trend. “We zijn stappen aan het zetten. We zien meer mensen in de game industry dan vroeger. Dat is goed. Er wordt meer ingezet. Jonge meisjes worden bijvoorbeeld warm gemaakt voor wetenschappen.”

Bijzonder moment
Een bijzonder moment op het festival was de vertoning van een mini-documentaire ‘Good Game Guys’, gemaakt door de studente Katoo Bourdon. De documentaire toont aan hoe vrouwen vaak worden uitgesloten in online multiplayergames en geconfronteerd worden met hate speech. Na de vertoning van de documentaire volgde een panelgesprek met Allie Weis van DAE-Howest over vrouwen in de videogamesector. Opinion leaders en artists binnen de industrie gingen in gesprek over de uitdagingen die vrouwen ondervinden en hoe de sector inclusiever kan worden.
Game-ontwikkelingsindustrie
Daarnaast was er speciale aandacht voor Girls Make Games, een organisatie die meisjes inspireert om actief te worden in de game-ontwikkelingsindustrie. Door middel van zomerkampen en workshops leren meisjes de basisprincipes van gameontwikkeling en ontwerpen ze hun eigen games. Ook in Brugge stond een workshop op het programma .



Tekst: Matthias Vanheerentals
Beelden: copyright Playtime