9 op 10 leerkrachten lager onderwijs willen vaker gezelschapsspellen gebruiken in de klas

Deze spellen van asmodee brengen hoofd én groep in beweging

Gezelschapsspellen in de klas blijken meer dan ooit een krachtig en gewaardeerd leermiddel. Ruim zeven op tien leerkrachten (70,7%) uit het lager onderwijs gebruiken minstens wekelijks een gezelschapsspel in hun klas. Bijna één op tien (8,4%) doet dit zelfs dagelijks. Niet alleen om te ontspannen, maar ook om spelenderwijs te leren. Dat blijkt uit onderzoek* van asmodee, de Belgische marktleider als uitgever en verdeler van gezelschapsspellen. Drie kwart van de bevraagde leerkrachten (75,2%) vindt dat een spel de sociale vaardigheden en het groepsgevoel in de klas ten goede komt. Meer dan negen op tien (92,2%) zouden graag vaker gezelschapsspellen gebruiken in de klas, al vindt een kwart (28%) dat het wat veel tijd inneemt. “Toch hoeft een spel helemaal niet lang te duren om effect te hebben,” weerlegt Bert De Smet, directeur van asmodee België. “Korte en krachtige spellen zoals Dobble of Cortex zijn echte klasboosters: snel uitgelegd, leuk om samen te spelen én met leerwinst.

Gezelschapsspellen worden steeds vaker erkend als volwaardige educatieve tools. Want leren én ontspannen tegelijk? Dat maakt wel degelijk het verschil. Volgens de leerkrachten uit het lager onderwijs die deelnamen aan het onderzoek, zijn er verschillende redenen om spellen in te zetten in de klaspraktijk.

Top 5 redenen om spellen te spelen in de klas:

  1. Verbetert sociale vaardigheden en groepsgevoel (75,2%)
  2. Stimuleert cognitieve vaardigheden zoals lezen, rekenen en logisch denken (68,9%)
  3. Maakt leren ontspannen, leuk en stressvrij (67,6%)
  4. Leert omgaan met winnen en verliezen (65,5%)
  5. Vergroot de motivatie van leerlingen (65,3%)

“Tijdens een spel krijgt élke leerling een rol die ertoe doet”

Onderwijsdeskundige en ergotherapeute Debby van Luchem, auteur van ‘Het verschil maken in de klas’, ziet ook hoe gezelschapsspellen bruggen kunnen maken in onze steeds diverser wordende klasgroepen:

“Een spel doorbreekt taalbarrières, stimuleert samenwerking en geeft élk kind een rol die ertoe doet. Zo creëren ze op een speelse manier waardevolle verbinding tussen de diverse groep leerlingen. In ons onderwijssysteem, dat toch vaak draait om presteren en toetsen, biedt een spelmoment ruimte voor autonomie, plezier en betekenisvolle interactie. Precies wat kinderen nodig hebben om te leren. Door samen te spelen, leren ze niet alleen luisteren naar elkaar, maar ook onderhandelen en omgaan met frustraties – vaardigheden die je niet uit een boek leert, maar spelenderwijs opdoet.”

Een gezelschapsspel in plaats van cake?

Meer dan negen op tien (92,2%) leerkrachten zouden graag vaker gezelschapsspellen spelen in de klas. Tijd dus om hun spellenkast uit te breiden! Ze hebben zelfs de ultieme tip om de school niet op extra kosten te jagen. Bijna zeven op tien leerkrachten (66,8%) zouden het namelijk een goed idee vinden wanneer ouders een gezelschapsspel aan de klas schenken in plaats van individuele verjaardagstraktaties te voorzien. Een spel is oneindig herspeelbaar en…. gemakkelijker te vervoeren dan een bak met 30 cupcakes. Win-win!

Snel, slim & speels: populaire korte spellen voor in de klas

Hoewel de grote meerderheid van de leerkrachten fan is van gezelschapsspellen in de klas, geeft ruim een kwart (28%) toe aan dat sommige spellen te veel tijd innemen. Voor Bert De Smet van Asmodee hoeft een spel echter niet lang te duren om leerrijk te zijn:

“Korte, dynamische spellen kun je perfect inzetten tijdens overgangsmomenten, als energizer of als beloningsmoment aan het eind van de dag. Een speelse herhaling van leerstof of een manier om de klas opnieuw te focussen? Met het juiste spel bereik je veel in weinig tijd. Het is leuk en leerlingen steken er altijd wat van op!”

Share your love